Butik

  Hej

här har jag lite extra info som även finns som produktblad-informationsblad. Det är tips hur ni kan göra och även ge information till kunden hur man kan gå tillväga.

Gör en egen kryddad olivolja 

Det finns ett antal färdiga kryddade olivoljor i lösvikt på marknaden. Mång väldigt bra och säkert värda att ha i sortimentet. Men jag har ett annat förslag. Gör er egen eller egna och kompletera med de fördigblandade. Köp en bra olivolja, jag har en olivolja som är utmärkt till ett bra pris. Den består av 50% extra virgin olja och 50% olivolja. Med den som grund, där ni då kan visa oljan ursprung och sammansättning, kan ni blanda er egen HUSETS KRYDDADE OLIVOLJA. Man kan göra en 3 olilka sorter till att börja med eller vad man har platts till samt kompletera med annat. Det ger ett trevligt intryck med en personlig egen blandning och väcker intresse hos kunderna.

Lägg en grundlag, en med vitlök, en oregano en chilli tre olika. man kan inte ha kvar kryddorna i olivoljan för då blir det för starkt så man måste avbryta när det känns färdigt för att ställa ut i butiken.

jag har fått olika tips och jag kommer med recept. Ett var ett förslag att när ni bara har skalken kvar på parmesan osten lägger ni den i olivolja och låter den dra lite, lär vara gott. 

HUR VÄLJER MAN EN OLIVOLJA

Var kommer den ifrån: Det finns bättre och sämre områden. Vår olivolja kommer från region Kranidi i Grekland som är erkänd som ett av de bättre områdena i Grekland och medelhavet. Det har PDO status.

Vem har producerat den: Om den kommer från en farm eller familj kan man vara ganska säker på att den inte är uppblandad med andra olivoljor som inte är från samma område. Innebär också att det blir säkrare att man inte har fuskat med extra Virgin olivolja. Många stora företag blandar olivolja med hög aciditet med olivolja med låg aciditet för att nå det magiska 0,8% som krävs för att få kalla den Extra Virgin.

Vad är aciditeten i oljan: Om aciditeten är ca 0,3 som i våra oljor då kan man vara säker på att man inte kunnat göra blandningar som ovan beskrivits. Eller att man har andra typer av olja i. Dessutom har den då totalt bra näringsvärden och egenskaper som visar på en bra olja. Därför inte sagt att 0,8 skulle vara mycket sämre eller att lägre är bättre. Där finns alltid en viss aciditet i olivolja och ex. 0,1 är inte bra bara för att det är lågt.

Kallpressad respektive varmpressad: Om det är en Extra Virgin olivolja skall den inte vara varmpressad för då förändrar den arom och smak, men framförallt nyttiga ämnen i oljan. Oljor kallad Virgin olivolja kan vara olja som också är kallpressad men då ligger aciditeten mellan 0,8-1,0  

Filtrerad och ofiltrerad: Det är ingen slump att de flesta filtrerar sin olja. Man vill ha en så klar olja som möjligt för att inte riskera att rester efter oliver och vatten skall skada oljan. Har man en ofiltrerad olja skall man vara uppmärksam på att den kan förändra sig fortare i smak och kvalitet speciellt när den är öppnad.

Smak och lukt: En bra olivolja skall ha en lång smak och inte bara smaka olja. Den skall dessutom dofta gott. En oangenäm doft kan ha inneburit att man använt dåliga oliver vid pressningen. Våra olivoljor smakar förutom oliv en aning äng eller fruktighet beroende på sort. De har också en fin ren arom och doft.

Konsistens: Mjuk eller vattnig respektive sträv: Våra oljor har en mjuk konsistens som gör att aromen sprider sig i munnen och du upplever hela oljan.

Sort av oliver man använt: I våra oljor använder vi Koroneiki och Manaki oliver. Det är två varianter som är speciellt framtagna för att ge mycket god olivolja. Andra typer av oliver som Halkidiki och Amfisis lämpar sig bättre som bordsoliver. Men ingen regel utan undantag. Man säger ibland att man har vilda oliver som det skulle vara en fördel. Men det betyder egentligen att man har en okontrollerad olja av olika oliver av olika kvalitet. Det skulle vara som våra vildäppelträd.

Till sist: Det är alltid din egen smak som avgör vad du vill ha för olja. Tycker DU den smakar bra, ja då är den bra för dig. Sen får man prova sig fram till man hittar de olivoljor som man tycker om. Det finns många olika typer mer eller mindre peppriga, med fruktig eller gräsig smak. Mjuk eller sträv och mycket mer.

Extra Virgin olivolja: Skall inte ha en högre aciditet än 0,8%. Den får inte vara varmpressad eller raffinerad. Den skall ha en god och frisk arom, doft och smak.

Virgin olivolja:Kallpressad, skall inte ha högre aciditet än 0,8-2,0. Denna olja får man då oliverna är lite omogna och skadade.

Olivolja:Oftast en blandning mellan varm/kallpressad olivolja från sämre oliver som raffinerats, (upphettad till 170grader) och Extra Virgin olivolja.  Olivolja har en aciditet mindre än 1,0

Lampante olja och Olio di Sansa eller som vi kallar den, Pomas olja Dessa båda användes enbart i matlagning som stekning, fritering mm. De kommer från resterna efter pressningen av oliverna. Raffinerade oljor har oftast en låg andel riktig olivolja inblandad för att få smak.

Aciditet man talar om är FREE OILAKE ACID inte att jämföra med citric acid eller dylikt. Denna syra har ingen smak.

STEKNING OCH FRITERING: Tvärt emot vanlig utsago går olivolja utmärkt att använda i matlagning till stekning mm. Extra virgin olivolja har en värmegrad på 190 och olivolja raffinerad till 220 grader. Recept och mer information finns på www.alexanderthegreek.se

                              OLIVOLJA NÄR DEN SMAKAR SOM BÄST!

 

Recept på oliver med olivolja. Så här skall ni alltid göra!

För att få ut det bästa av oliver som ligger i saltlake skall ni göra följande: Töm ut saltvattnet ur olivburken, skölja dem lätt så att det yttersta saltlagret tas bort. Då försvinner den metalliska saltsmaken och ni får en friskare oliv. Därefter skall ni hälla på lite olivolja och blanda så att det blir som en hinna på oliverna. Det hindrar oliven att torka ut och bli grå och trist och att den oxiderar. På så sätt håller den sig och ser fin ut hela dagen. Om ni tycker att oliverna är för salta kan ni alltid skölja av dem ytterligare i kallt vatten. Våra produkter är inte så salta och behöver egentligen inte sköljas. Detta gäller såklart inte våra produkter som är inlagda i olivolja. OLJAN använder ni vid servering av oliverna till att doppa bröd i eller att hälla över feta osten. OBS mina oliver behöver ni inte skölja då de har låg salthalt och inte har annat konserveringsmedel och bismak. Dessutom, skall ni förvara oliv blandningen med kryder länge är det bra att inte tillföra vatten då vatten sätter igång alla bakterier. Men då talar jag om lång tid som veckor. Färska kryddor är oftast boven i dramatr när det gäller att era blandnignar får mögel eller angrepp. Blanda väl då och då men olivolja.

Vi har ett antal förslag ni kan göra för att få ut mer av era oliver genom att krydda dem och blanda i lite smaksättare. Det är i grunden enkelt, man tager vad man haver i hemmet.

Man kan alltid använda citrusfrukter som lime, apelsin eller citron i bitar.

Hackad bladpersilja, basilika men även mynta, koriander och citronmeliss.

Torkade kryddor som Basilika, kummin, rosmarin, oregano, timjan, salvia, chilipulver och cayennepeppar är utmärkta att använda.

Övrigt: Fänkål, hackad vitlök och chili går också utmärkt.

Exempel: blanda med olivolja

1.Oliver med mandel, blanda i russin, basilika, en apelsin skuren i bitar, sötstark senap, krydda med rosmarin, timjan.

2.Oliver med vitlök, hackad vitlök, citron i bitar, krydda med rosmarin oregano.

3.Kalamata oliver, bitad lime, hackad vitlök, chilipulver och cayenpeppar.

4. Oliver med pimento. Citron bitad, rosmarin, timjan, basilika, hackad chilli.

 

Glöm inte olivoljan, den binder kryddorna och framhäver smakerna på oliverna och håller dem fräscha hela festen.

Recept och mer information finns på   www.alexanderthegreek.se

 

 TIPS BUTIK HUR MAN LÄGGER UPP OCH KAN SÄLJA I LÖSVIKT