Oliv recept

 

Recept oliver i olivolja

DETTA ÄR ETT SÄTT FÖR ER ATT GÖRA ERA EGAN PERSONLIGA OLIVER

För att få ut det bästa ur en oliv i saltlake skall ni alltid när ni har tömt ut saltvattnet ur olivburken, skölja dem så det yttersta salt lagret tas bort. Då försvinner den metalliska saltsmaken och ni får en friskare oliv. Därefter skall ni hälla på lite olivolja så att det blir som en hinna på oliverna. Blanda om så att olivoljan täcker, då hindrar ni att oliven torkar och ser grå och trist ut och att den oxiderar. På så sätt håller den sig och ser fin ut hela dagen. Om ni tycker att oliven är för salt kan ni alltid skölja av den ytterligare i kallt vatten. Detta gäller såklart inte våra produkter som är inlagda i olivolja. Den använder ni vid serveringen av oliverna till att doppa bröd i eller att hälla över feta osten. OBS mina oliver behöver ni inte skölja då de har låg salthalt och inte har annat konserveringsmedel och bismak. Dessutom, skall ni förvara oliv blandningen med kryder länge är det bra att inte tillföra vatten då vatten sätter igång alla bakterier. Men då talar jag om lång tid som veckor.

Vi har ett antal förslag ni kan göra för att kunna få ut mer av era oliver, med att krydda dem och blanda i lite smaksättare. Det är i grunden enkelt, man tager vad man haver i hemmet.

Man kan alltid använda Lime, apelsin eller citron, skivad, i halverade skivor eller kvartade.

Hackad bladpersilja, basilika men även mynta, koriander och citronmeliss.

Kryddor: som kummin, rosmarin, oregano, salvia, torkad persilja, chilipulver och cayennepeppar.

Övrigt: en sötstark senap fungerar utmärkt i de flesta blandningar. Fänkål och hackad vitlök. Gräslök hackad och chili går också utmärkt.

GLÖM INTE OLIVOLJAN DEN BINDER KRYDDORNA OCH SMAKERNA TILL OLIVEN OCH HÅLLER OLIVEN FIN HELA FESTEN.

 

EXEMPEL

Gröna Halkidiki oliver kärnfria med Apelsin eller Mandarin

Tag de gröna oliverna lägg i en skål, blanda i Koriander, kummin och skånsk senap/sötstark senap. lägg i apelsin skivorna och hackad persilja eller basilika och blanda. Blanda med olivoljan.

En burk gröna oliver, ½ apelsin/Mandarin, koriandre, kummin, skånsk senap/sötstark senap, hackad bladpersilja/ basilika och olivolja. (hur mycket? en tesked eller kaffesked av kryddorna, en deciliter olja, en apelsin skivad och delade i kvartsskivor.)

Gröna haldkidiki - mandel oliver med russin och mandarin/apelsin

Tag oliverna stoppade med mandel lägg i en skål, blanda i russin, hackad basilika, ½apelsin skivad och skuren i kvartar, rosmarin, timjan och Blanda i olivolja.

matsked russin, en dl olja.

Gröna oliver med vitlök - citron

Tag oliver stoppade med vitlök lägg i en skål, hacka lite extra vitlök, skär citronen i bitar, krydda med timjan och rosmarin, efter val använd hackad bladpersilja eller citronmelis. Blanda med olivoljan

Pimento oliver med citron

Tag oliver med pimneto lägg i en skål blanda i rosmarin, salvia och ½citron och en dl olja, blanda.

Kalamata oliver med eller utan kärna med lime.

Tag kalamata oliverna lägg i en skål blanda i, hackad persilja, hackad vitlök, ½ lime- skivad och kvartad, lite chilipulver och cayenpeppar, en dl olivolja, blanda runt, servera.

BUTIKS RECEPT OLIVBLANDNINGAR

CA 1,4 KG OLIVER Garnera gärna med färska timjan kvistar, basilika och orgegano som har en behaglig och genomträngade doft.

Gröna vitlöksoliver, oregano 1dl, timjan 1kl, citron 2st, halv vitlök olivolja ca 2-3dl

Hacka vitlök, skiva citron i mindre bitar- kvarter av en skiva och några hela som dekoration överst efter att ha blandat allt.

Kalamata oliver, cayennepeppar 1dl, chillipulver ½dl, lime 2st, halv vitlök olivolja 2-3dl

Hacka vilök smått, skiva lime ikvartar några hela som dekoration.

Gröna oliver med pimento, mynta 1dl, basilika 1dl, lime 2st, fänkål 1st olivolja 2-3dl

hacka och blanda.

Gröna oliver med pimento (stark), Rosmarin 1dl röd chilli 3-4st, lime 2st,röd peppar inte för stark 2st färsk salvia och olivolja 2-3dl.

Hacka och blanda.

Gröna oliver, koriander 1dl, kummin 1dl, vitlök 1, citron 2st, olivolja 2-3dl

hacka och blanda.

Gröna oliver med Feta ost, mynta 1dl, soltorkad tomat några stycken, lime 2st herbe de provance 1dl olivolja 2-3dl

hacka och blanda.

Gröna oliver med soltorkad tomat. basilika 1dl, persilja färsk citron 2st, olivolja 2-3dl

Hacka och blanda.

Gröna oliver med mandel. Apelsin 2st, russin 2dl, Senap sötstark 100g, basilika 1kl, mandelflarn 1½ dl färsk persilja olivolja 2-3dl.

hacka och blanda

Gröna oliver: färskcitron , herbs de provance, krossad fänkål 1dl, färsk fänkål 1st, färsk basilika och olivolja. 2-3 dl

Hacka och blanda.

Gröna med mandel: Cayenne peppar, timjan, oregano, färsk citron 2 och apelsin sikivad småbitar och olivolja 2-3dl.

Hacka och blanda