Grekisk Ost

 

 

Feta

En autentisk grekisk ost medPDO status(Distriktsskyddad). Producerad enbart på färsk mjölk från får och get som härstammar från det breda bergsmassivet i centrala Grekland. En smakfull, aromatisk, näringsrik ost, rik på kalcium, vitamin B och protein. Med ca 52-56% humiditet och en minimum fetthalt av 48% i torrsubstans.

Finns i Block, skivor, tärnade.

Feta ost är utmärkt i matlagning och smälter inte lika kraftigt som vanlig ost. Passar utmärkt till varma rätter.

 

Kefalotiri  

En traditionell grekisk ost som kommer från get och får, anses vara en av de äldsta osttyperna i Grekland. Den har en salt pikant smak och unik arom, används på ostbricka, riven till pasta, pajer och till den kända stekta osträtten saganakin. Den har ingen hård vaxkant och är fast i sin form.

 

Mizithra

En opastöriserad ost gjord på får och eller getmjölk. Osten kan vara torkad och dåhård,eller mjuk som färskost. Den är snövit till färgen och smaken är lik ricotta. Torkade osten är lite salt och har sin egen arom av get och får. Vår är hård och torkad i muslin tyg till knyten som man använder, riven/smulad till pasta, i sallader eller som annan smaksättning.