Olivolja
Olivolja
Företaget Hermes har sitt huvudkontor och lager i Ermioni, som ligger inom ett område av skyddad ursprungsbeteckning ”Protected Designation of Origin (P.D.O)” i Kranidi. Här har man haft produktion av olivolja i århundraden.
Våra ekologiska odlingar/lundar är certifierade av organisationen för ekologisk produktion DIO och USDA för produktionen av våra märkesvaror "AUTHENTIKON" Extra jungfruolja. Authentikon är en naturlig produkt som inte innehåller andra ingredienser utom själva olivoljan . Våra olivodlingar är fria från användning av kemikalier och konst- gödningsmedel
Tekniken har utvecklats stort under de senaste 30 åren och vi med den. Med modern teknologi blandad med bibehållen tradition som handplockning av våra oliver har vi de bästa förutsättningarna för en bra produkt. Våra anläggningar uppfyller alla krav som är nödvändiga för god hygien och säkerhet för vår olivolja. Vi kan skryta med ett toppmodernt kemiskt analyslaboratorium. Varje olivolja som vi producerar analyseras för rätt surhetsgrad som krävs för att producera extra jungfruolja, dvs. upp till 0,8% syrahalt.
Vår kunniga personal arbetar under strikta riktlinjer för vårt HACCP-systemet som kontrollerar odling, skörd och pressning av oliven, upp till lagring och hur vi skickar iväg våra olivoljor.
GRAD AV OLIVOLJA
Ursprungligen var det enda sättet att bedöma olivolja genom att smaka på den. Detta gjordes ofta av en enda person och processen var mycket subjektiv. Provsmakning är fortfarande mycket viktigt, men du kan inte smaka syran i olivolja som du kan med citron eller vinäger. Det enda sättet du kan smaka på surhetsgraden är om oljan har blivit härsken eller om den har varit utsatt för höga temperaturer och mycket starkt ljus. Idag har utvecklats kemiska metoder för att testa surhetsgraden i olivolja och desto lägre naturligt sura nivåer i oljan desto bättre är det.
EXTRA JUNGFRUOLJA
Detta är den högsta kvaliteten av olivolja. Det är från den första kallpressningen av oliver och har inte genomgått någon annan behandling än dekantering, centrifugering och filtrering. Dess pH-nivå får inte vara mer än 0,8% per 100g av olja och ha perfekt arom, färg och smak.
JUNGFRUOLJA
Jungfruolja har också ett innehåll av fria fettsyror som är uttryckt som oljesyra och har 2 % per 100g olja. Den måste också ha rätt egenskaper som dess smak och arom.
LAMPANTE JUNGFRUOLJA
Detta är en jungfruolja som har en syrahalt på mer än 3,3% och är inte tjänlig som livsmedel. Det är avsett för raffinering eller att användas i tekniska områden.
RAFFINERAD OLIVOLJA
Detta är den olja som utvinns ur jungfruolja som genomgår en hög förädlingsprocess som inte leder till ändring av den ursprungliga glyceridic struktur. Den skall ha en surhetsgrad på högst 0,3%. Dess huvudsakliga användning är för blandning med andra oljor.
OLIVOLJA
Detta är en blandning av raffinerad olja och jungfruolja. Den skall ha en surhetsgrad som inte är mer än 1%. Olivolja som har smak eller aromdefekter, är raffinerad för att producera en luktfri, färglös och smaklös olivolja. Därefter tillsätter man Jungfruolja för att ge lite smak och färg.
OLIV-POMACE OLJA
Detta är inte en "riktig" olivolja och under inga omständigheter bör det märkas eller presenteras som "olivolja". Det framställs från pressrester som finns kvar när du pressat fram olivoljan. För att dra ut den sissta oljan behandlas resterna med lösningsmedel som alkohol eller andra fysikaliska behandlingar. Då får man fram det sissta ur olivresterna. Sedan tar man bort medlet som man använt och får då en klar, smaklös olja. Denna kan blandas med andra oljor. Den får inte ha en syrahalt högre än 1,5%. Den är oftast blandad med jungfruolja för att öka dess smak och arom.
BESKRIVNING AV VÅRA OLJOR var och hur de kommer till
SKÖRDENKärleken till oliven genomsyrar familjen Dimarakis liv och man behandlar oliven som en familjemedlem. På sina egna odlingar, där de flesta är ekologiska, har man själv planterat olivträden i den steniga marken. Skörden varar i ca 3 månader mellan november och januari. Allting plockas för hand och endast mogna frukter utan skador eller andra fel användes. Oliverna kallpressas samma dag och förs till fabrikens förvaringscisterner för analys och smaktest. Tack vare att man är P.D.O. och mycket noga med att hålla sig till den regionala olivodlingen och inte mixa med andra olivoljor, har man en helt ren och naturell olivolja att erbjuda.
FABRIKENHERMES är baserad i Ermioni Grekland i region KRANIDI, ett område med PDO status. Företaget har varit olivoljeproducent i över 35 år. Familjen Dimarakis har i generationer utvecklat sin fabrik och olivodlingar och är idag certifierade med de högsta intygen som kan fås; BRC, ISO,IFS och foodsafty. Fabriken har en stor modern lagringsfacilitet med rostfria silos. Ett stort laboratorium för kvalitetskontroll av all olivolja som man får från regionen och en automatisk packningslinje som säkerställer alla hygieniska krav.Företaget producerar i huvudsak 2 olivoljor AUTHENTIKON som är certifierad ekologisk BIO(DIO) och KALISTON också en extra vergin olivolja. KALISTON är gjord på enbart Manaki oliver, medan AUTHENTIKON är gjord på 70% Manaki och 30% Koroneiki oliver. Dessa båda produkter har fått ett antal utmärkelser; silvermedalj i UK- Guild fine foodretailers för båda produkterna och silvermedalj i Olive Oil Awards Zurich. BIOFACH i Tyskland har gett flera utmärkelser och på ett antal mässor för olivoljor har man blivit bland de 10 bästa.
REGIONENErmioni är en halvö på östkusten av Peloponnesos med huvudstadenKRANIDI som har fått ge namn åt PDO certifieringen av olivoljan. Arkeologiska fynd visar att redan för 5000 år sedan under stenåldern har man tagit hand om oliverna i regionen. Om man reser runt kan man se träd som har vuxit sedan neolithic perioden. Fortfarande finns träd med enorma omfång som bär frukt och är flera tusen år gamla. Det innebär att någon under denna tid måste ha tagit hand om trädet och minst vart 50:de år ympat in nya grenar och rensat bort skott som kommer upp.I detta område finns 4000 år gamla träd och på Dimarakis mark finns träd som är över 2000 år gamla som fortfarande ger skördar. Vissa olivlundar planterades av Venetianerna på 1100 talet. Romaren Pausanis, historiebeskrivaren berättade om odlingar från 100 talet som en viktig huvudnäring i regionen. Under generationer har olivoljan från Kranidi ansetts vara den bästa i Europa.
QUALITY CONTROL LABORATORY
SAMPLE NAME |
EXTRA VIRGIN OLIVEOIL-ORGANIC FARMING -- AUTHENTICON |
DATE OF ANALYSIS |
2017 november |
SAMPLE FROM |
FACTORY |
TANK |
D12 080312 |
|
CHARACTERISTICS |
AMOUNT Vårt värde |
Högst tillåtna EU |
|
22 |
D7-AVENASTEROL |
1,52 |
|
1 |
ACIDITY |
0,32 |
≤ 0,8 |
|
23 |
ERYTHRODIOL+UVAOL |
3,2 |
≤ 4,5 |
2 |
DECN 42 |
0,02 |
≤ 0.2 |
|
24 |
FATTY ACIDS |
|
|
3 |
PEROXIDE VALUE |
11,9 |
≤20 |
|
25 |
LAURIC 12:0 |
|
|
4 |
DΚ |
-0,002 |
≤ 0,01 |
|
26 |
MYRISTIC 14:0 |
|
≤ 0,05 |
5 |
K270 |
0,14 |
≤ 0,22 |
|
27 |
PALMITIC 16:0 |
10,74 |
|
6 |
K232 |
2,12 |
≤ 2,5 |
|
28 |
PALMITOLEIC 16:1C |
0,69 |
|
7 |
WAX (mg/kgr) |
|
≤ 250 |
|
29 |
ALKYLESTERS mg/kgr |
|
≤75 |
|
STEROLS% mg/kgr |
|
|
|
30 |
HEPTADECANOIC 17:0 |
0,04 |
|
8 |
CHOLESTEROL |
0,37 |
≤ 0,5 |
|
31 |
HEPTADECENO IC 17:1 |
0,06 |
|
9 |
BRASICASTEROL |
|
≤ 0,1 |
|
32 |
STEARIC 18:0 |
2,78 |
|
10 |
24-METHYLCHOLESTEROL |
0,53 |
|
|
33 |
OLEIC 18: 1C |
73,6 |
|
11 |
CAMPESTEROL |
2,83 |
≤ 4 |
|
34 |
LINOLEIC 18:2CC |
10,54 |
|
12 |
CAMPESTANOL |
|
|
|
35 |
LINOLENIC 18:3CCC |
0,49 |
≤1.00 |
13 |
STIGMASTEROL |
0,64 |
<CAMPESTEROL |
|
36 |
EICOSANOIC 20:0 |
0,47 |
≤ 0,60 |
14 |
D7 CAMPESTANOL |
0,39 |
|
|
37 |
EICOSENOIC 20:1 |
0,32 |
≤ 0,40 |
15 |
D5,23-STIGMASTADIENOL |
|
|
|
38 |
BEHENIC 22:0 |
0,13 |
≤ 0,20 |
16 |
CLEROSTEROL |
|
|
|
39 |
ERUCIC 22:1 |
|
|
17 |
B-SITOSTEROL(TOTAL) |
93,35 |
≥ 93.0 |
|
40 |
LIGNOCERIC 24:0 |
0,05 |
≤ 0,20 |
18 |
SITOSTANOL |
|
|
|
41 |
C18 :I TRANS |
0 |
≤ 0,05 |
19 |
D5-AVENASTEROL |
|
|
|
42 |
C18 :2+C18 :3 TRANS |
0,028 |
≤ 0,05 |
20 |
D5,24-STIGMASTADIENOL |
|
|
|
43 |
STEROLS TOTALS(mg/kg) |
1339 |
≥1000 |
21 |
D7-STIGMASTENOL |
0,37 |
≤ 0,5 |
|
|
|
|
|
Extra virgin olive oil, according to the rule 2568/91 E.C.
Evangelia Konstantourou Evangelos Dimarakis
Chemist Managing Director
Nr31 Oleic: visar om det kanske blandats med annan olja som solrosolja andra oljor har lägre oleic acid
Oleic: olivolja har hög oleic
Oleic: är mycket hälsosamt
Nr 1-6 visar kvalitet.
Nr 7-42 karaktärer visar värden på näring, lukt och smak
QUALITY CONTROL LABORATORY
|
SAMPLE NAME |
EXTRA VIRGIN OLIVE OIL “KALLISTON” |
|
||||||||||
|
DATE OF ANALYSIS |
2017 november |
|
||||||||||
|
BOUGHT FROM |
FACTORY |
|
||||||||||
|
TANK |
D 10 |
|
||||||||||
|
|
|
Vårt värde |
högst enligt EU |
|
|
|
|
|
|
|||
|
CHARACTERISTICS |
|
AMOUNT |
LIMIT |
|
21 |
D7-AVENASTEROL |
= |
0.76 |
|
|||
1 |
ACIDITY |
= |
0.28 |
≤0,8 |
|
22 |
ERYTHRODIOL+UVAOL |
= |
3,96 |
< 4,5 |
|||
2 |
DΕCΝ42 |
= |
0.14 |
|
|
23 |
FATTY ACIDS |
= |
|
|
|||
3 |
PEROXIDE VALUE |
= |
7.5 |
≤ 20 |
|
24 |
LAURIC 12:0 |
= |
0.00 |
|
|||
4 |
DΚ |
= |
- 0.0045 |
< 0,01 |
|
25 |
MYRISTIC 14:0 |
= |
0.00 |
< 0,05 |
|||
5 |
K270 |
= |
0.115 |
< 0,22 |
|
26 |
PALMITIC 16:0 |
= |
11,59 |
|
|||
6 |
K232 |
= |
1,532 |
< 2,5 |
|
27 |
PALMITOLEIC 16:1C |
= |
0.82 |
|
|||
|
STEROLS% mg/kg |
= |
|
|
|
28 |
HEPTADECANOIC 17:0 |
= |
0.04 |
|
|||
7 |
CHOLESTEROL |
= |
0,33 |
< 0,5 |
|
29 |
HEPTADECENO IC 17:1 |
= |
0.08 |
|
|||
8 |
BRASICASTEROL |
= |
0,00 |
< 0,1 |
|
30 |
STEARIC 18:0 |
= |
|
|
|||
9 |
24-METHYLCHOLESTEROL |
= |
0,00 |
|
|
31 |
OLEIC 18: 1C |
= |
|
|
|||
10 |
CAMPESTEROL |
= |
3,35 |
< 4 |
|
32 |
LINOLEIC 18:2CC |
= |
9.43 |
|
|||
11 |
CAMPESTANOL |
= |
0,00 |
|
|
33 |
LINOLENIC 18:3CCC |
= |
0.51 |
< 0,90 |
|||
12 |
STIGMASTEROL |
= |
1.37 |
<CAMPESTEROL |
|
34 |
EICOSANOIC 20:0 |
= |
0.52 |
< 0,60 |
|||
13 |
D7 CAMPESTEROL |
= |
0.00 |
|
|
35 |
EICOSENOIC 20:1 |
= |
0.34 |
< 0,40 |
|||
14 |
D5,23-STIGMASTADIENOL |
= |
0.00 |
|
|
36 |
BEHENIC 22:0 |
= |
0.16 |
< 0,20 |
|||
15 |
CLEROSTEROL |
= |
0.00 |
|
|
37 |
ERUCIC 22:1 |
= |
0.00 |
||||
16 |
Β-SITOSTEROL(TOTAL) |
= |
93.89 |
≥ 93 |
|
38 |
LIGNOCERIC 24:0 |
= |
0.07 |
< 0,20 |
|||
17 |
SITOSTANOL |
= |
|
|
|
39 |
C18 :I TRANS |
= |
0.00 |
< 0,05 |
|||
18 |
D5-AVENASTEROL |
= |
|
|
|
40 |
C18 :2+C18 :3 TRANS |
= |
0.002 |
< 0,05 |
|||
19 |
D5,24-STIGMASTADIENOL |
= |
|
|
|
41 |
STEROLS TOTALS(mg/kg) |
= |
1510 |
>1000 |
|||
20 |
D7-STIGMASTENOL |
= |
0,29 |
< 0,5 |
|
42 |
|
|
|
|
Extra virgin olive oil, according to the rule 2568/91
Nr31 Oleic: visar om det kanske blandats med annan olja som solrosolja andra oljor har lägre oleic acid
Oleic: olivolja har hög oleic
Oleic: är mycket hälsosam
Nr 1-6 visar kvalitet
Nr 7-42 karaktärer visar värden på näring, lukt och smak
QUALITY CONTROL LABORATORY
SAMPLE NAME |
Olive Oil (d11) |
DATE OF ANALYSIS |
2017 november |
SAMPLE FROM |
D 11 280912 |
TANK |
|
|
CHARACTERISTICS |
AMOUNT vårt |
Högst tillåtna EU |
|
22 |
D7-AVENASTEROL |
|
|
1 |
ACIDITY |
0,3 |
≤ 1 |
|
23 |
ERYTHRODIOL+UVAOL |
|
|
2 |
DECN 42 |
|
≤ 0.2 |
|
24 |
FATTY ACIDS |
|
|
3 |
PEROXIDE VALUE |
12 |
≤15 |
|
25 |
LAURIC 12:0 |
|
|
4 |
DΚ |
0,013 |
≤ 0,15 |
|
26 |
MYRISTIC 14:0 |
|
|
5 |
K270 |
0,32 |
≤ 0,90 |
|
27 |
PALMITIC 16:0 |
|
|
6 |
K232 |
2,6 |
no limit |
|
28 |
PALMITOLEIC 16:1C |
|
|
7 |
WAX (mg/kgr) |
|
|
|
29 |
ALKYLESTERS mg/kgr |
|
|
|
STEROLS% mg/kgr |
|
|
|
30 |
HEPTADECANOIC 17:0 |
|
|
8 |
CHOLESTEROL |
|
|
|
31 |
HEPTADECENO IC 17:1 |
|
|
9 |
BRASICASTEROL |
|
|
|
32 |
STEARIC 18:0 |
|
|
10 |
24-METHYLCHOLESTEROL |
|
|
|
33 |
OLEIC 18: 1C |
|
|
11 |
CAMPESTEROL |
|
|
|
34 |
LINOLEIC 18:2CC |
|
|
12 |
CAMPESTANOL |
|
|
|
35 |
LINOLENIC 18:3CCC |
|
|
13 |
STIGMASTEROL |
|
|
|
36 |
EICOSANOIC 20:0 |
|
|
14 |
D7 CAMPESTANOL |
|
|
|
37 |
EICOSENOIC 20:1 |
|
|
15 |
D5,23-STIGMASTADIENOL |
|
|
|
38 |
BEHENIC 22:0 |
|
|
16 |
CLEROSTEROL |
|
|
|
39 |
ERUCIC 22:1 |
|
|
17 |
B-SITOSTEROL(TOTAL) |
|
|
|
40 |
LIGNOCERIC 24:0 |
|
|
18 |
SITOSTANOL |
|
|
|
41 |
C18 :I TRANS |
|
|
19 |
D5-AVENASTEROL |
|
|
|
42 |
C18 :2+C18 :3 TRANS |
|
|
20 |
D5,24-STIGMASTADIENOL |
|
|
|
43 |
STEROLS TOTALS(mg/kg) |
|
|
21 |
D7-STIGMASTENOL |
|
|
|
|
|
|
|
Extra virgin olive oil, according to the rule 2568/91 E.C.
Evangelia Konstantourou Evangelos Dimarakis
Chemist Managing Director
Nr31 Oleic: visar om det kanske blandats med annan olja som solrosolja andra oljor har lägre oleic acid
Oleic: olivolja har hög oleic
Oleic: är mycket hälsosam
Nr 1-6 visar kvalitet.
Nr 7-42 karaktärer visar värden på näring, lukt och smak