Grekisk Ost

 Att känna till ingredienserna och dess härkomst har idag blivit ett viktigt del i möjligheten att välja rätt mat för sin familj.  Mjölkproducenterna är mer kontrollerade och utvalda för att få vara leverantörer. Mejeriets roll, är inte bara att ta emot mjölken utan är också involverade i veterinärkontroller, att djuren får rätt foder och näringsriktig kost. Laboratoriepersonalen i vårt kontrollaboratorium strävar efter att följa upp allt nytt inom utvecklingen av produkter. Detta förmedlas sedan omedelbart ut till våra mjölkproducenter.

 

FETA 

En autentisk grekisk ost medPDO status(Distriktsskyddad). Producerad enbart på färsk mjölk från får och get som härstammar från det breda bergsmassivet i centrala Grekland. En smakfull, aromatisk, näringsrik ost, rik på kalcium, vitamin B och protein. Med ca 52-56% humiditet och en minimum fetthalt av 48% i torrsubstans. För att få ett kg feta behöver man ca 9 liter mjölk.

  

Kefalotiri

En traditionell grekisk ost som kommer från get och får. Den anses vara en av de äldsta osttyperna i Grekland och har en salt pikant smak och unik arom. Kan används på ostbricka, riven till pasta, pajer och till den kända stekta osträtten saganakin. Har ingen hård vaxkant och är fast i sin form.

Mizithra

En opastöriserad ost gjord på får och eller getmjölk. Osten kan vara torkad och då hård,eller mjuk som färskost. Den är snövit till färgen och smaken är lik ricotta. Torkade osten är lite salt och har sin egen arom av get och får. Vår är hård och torkad i muslin tyg till knyten som man använder, riven/smulad till pasta, i sallader eller som annan smaksättning.

 

 Vår tillverkare av Feta, Kefalotiri

NIKZAS industrin börjar sin verksamhet i 1970 när tre bröder (Dimitrios, Zisis och Ioannis) Nikzas, började samla in mjölk från de fria besättningarna att tillverka ost på bergen i Grammos och Kaimaktsalan.

Efter mycket arbete, men med deras omsorg, sin djupa kunskap om tradition, känsla och kärlek för produktion av kvalitativa mejeriprodukter, leda det till utveckling av det ursprungligen lilla projektet att man fortsatte. 1978 grundades  "S. Nikzas bror" O.E. och bröderna byggde en modern mejeriproduktion - fabrik i Parapotamos by, i prefekturen Larissa.

"Fetaost", "kefalotiri", "manouri" och "Myzithres", är ett axplock av de tillgängliga produkterna.

Genom åren, och med hjälp av den andra generationen Nikzas och företagets framgångar, byggs nya lokaler vid vägen mellan Makrihori och Parapotamos byar, Larissa.

Detta område är endast 18 km avstånd från staden Larissa och 2 km från Aten-Thessaloniki N.Rd. De nya faciliteterna 5000m2 inkluderar alla utrymmen som är lämpliga för framställning, mognadslagring och tillhandahållande av företagets mjölkprodukter och ost produkter.

Modern teknisk utrustning , integrerade laboratorier och kvalitativa kontroller fullföljer  företagets investeringar  år 2000.

2007 Företagets namn konverteras till Nikzas S.A och därför ställer högre mål. Förpackning av mejeriprodukter tar nya former baserat på höjda marknads krav, som ISO-certifiering 22000:2005 är redan ett faktum. Våra produkter exporteras till de största och mest krävande marknaderna som Tyskland, Frankrike, Italien, England, Cypern och U.S.A.