Olivolja
Det finns ett otal olivoljor och smakriktningar. Bekymra er inte i grunden vad för olivolja ni skall välja utan gå efter den ni tycker smakar bra. Sen finns det ett antal punkter som man kan beakta när man väljer. Men det är inte alltid priset som anger kvalite eller smak.
När ni vill ha en kryddad olivolja brukar jag föreslå att man köper en vanlig olivolja och själv kryddar den med olika kryddor. Oregano, timjan, vitlöksklyftor, peppar eller citronskal. Använd inte en dyr olja utan ta en som är prisvärd då ni ju tar bort en hel del av olivoljesmaken genom kryddningen. Olivolja tar åt sig smak väldigt fort och är tacksam att blanda.
Har man en olivolja stående öppen intill någon kraftig doft så tar den åt sig detta på ganska kort tid.
Olivoljan konserverar så ni kan använda den att lägga produkter i. Ett tips är att om ni har burkar med tapanad eller dylikt som ni tagit av, skall ni jämna till ytan och hälla på lite olivolja så det täcker. Då kommer det inte att mögla.
Olivolja går utmärkt att steka med den har en hög brännpunkt, högre än många andra oljor. EV olivolja 190 grader, en vanlig olivolja som är rafinerad (upphettad i produktion) kan tåla upp till 220 grader.
HUR VÄLJER MAN EN OLIVOLJA
Var kommer den ifrån: Det finns bättre och sämre områden. Vår olivolja kommer från region Kranidi i Grekland som är erkänd som ett av de bättre områdena i Grekland och medelhavet. Det har PDO status.
Vem har producerat den: Om den kommer från en farm eller familj kan man vara ganska säker på att den inte är uppblandad med andra olivoljor som inte är från samma område. Innebär också att det blir säkrare att man inte har fuskat med extra Virgin olivolja. Många stora företag blandar olivolja med hög aciditet med olivolja med låg aciditet för att nå det magiska 0,8% som krävs för att få kalla den Extra Virgin.
Vad är aciditeten i oljan: Om aciditeten är ca 0,3 som i våra oljor då kan man vara säker på att man inte kunnat göra blandningar som ovan beskrivits. Eller att man har andra typer av olja i. Dessutom har den då totalt bra näringsvärden och egenskaper som visar på en bra olja. Därför inte sagt att 0,8 skulle vara mycket sämre eller att lägre är bättre. Där finns alltid en viss aciditet i olivolja och ex. 0,1 är inte bra bara för att det är lågt.
Kallpressad respektive varmpressad: Om det är en Extra Virgin olivolja skall den inte vara varmpressad för då förändrar den arom och smak, men framförallt nyttiga ämnen i oljan. Oljor kallad Virgin olivolja kan vara olja som också är kallpressad men då ligger aciditeten mellan 0,8-1,0
Filtrerad och ofiltrerad: Det är ingen slump att de flesta filtrerar sin olja. Man vill ha en så klar olja som möjligt för att inte riskera att rester efter oliver och vatten skall skada oljan. Har man en ofiltrerad olja skall man vara uppmärksam på att den kan förändra sig fortare i smak och kvalitet speciellt när den är öppnad.
Smak och lukt: En bra olivolja skall ha en lång smak och inte bara smaka olja. Den skall dessutom dofta gott. En oangenäm doft kan ha inneburit att man använt dåliga oliver vid pressningen. Våra olivoljor smakar förutom oliv en aning äng eller fruktighet beroende på sort. De har också en fin ren arom och doft.
Konsistens: Mjuk eller vattnig respektive sträv: Våra oljor har en mjuk konsistens som gör att aromen sprider sig i munnen och du upplever hela oljan.
Sort av oliver man använt: I våra oljor använder vi Koroneiki och Manaki oliver. Det är två varianter som är speciellt framtagna för att ge mycket god olivolja. Andra typer av oliver som Halkidiki och Amfisis lämpar sig bättre som bordsoliver. Men ingen regel utan undantag. Man säger ibland att man har vilda oliver som det skulle vara en fördel. Men det betyder egentligen att man har en okontrollerad olja av olika oliver av olika kvalitet. Det skulle vara som våra vildäppelträd.
Till sist: Det är alltid din egen smak som avgör vad du vill ha för olja. Tycker DU den smakar bra, ja då är den bra för dig. Sen får man prova sig fram till man hittar de olivoljor som man tycker om. Det finns många olika typer mer eller mindre peppriga, med fruktig eller gräsig smak. Mjuk eller sträv och mycket mer.
Extra Virgin olivolja: Skall inte ha en högre aciditet än 0,8%. Den får inte vara varmpressad eller raffinerad. Den skall ha en god och frisk arom, doft och smak.
Virgin olivolja:Kallpressad, skall inte ha högre aciditet än 0,8-2,0. Denna olja får man då oliverna är lite omogna och skadade.
Olivolja:Oftast en blandning mellan varm/kallpressad olivolja från sämre oliver som raffinerats, (upphettad till 170grader) och Extra Virgin olivolja. Olivolja har en aciditet mindre än 1,0
Lampante olja och Olio di Sansa eller som vi kallar den, Pomas olja Dessa båda användes enbart i matlagning som stekning, fritering mm. De kommer från resterna efter pressningen av oliverna. Raffinerade oljor har oftast en låg andel riktig olivolja inblandad för att få smak.
Aciditet man talar om är FREE OILAKE ACID inte att jämföra med citric acid eller dylikt. Denna syra har ingen smak.
STEKNING OCH FRITERING: Tvärt emot vanlig utsago går olivolja utmärkt att använda i matlagning till stekning mm. Extra virgin olivolja har en värmegrad på 190 och olivolja raffinerad till 220 grader. Recept och mer information finns på www.alexanderthegreek.se